logo
PL

Owsianka kakaowa

Składniki

2 szklanki płatków owsianych górskich
1 garść migdałów i orzechów włoskich
2 banany
2 pomarańcze
2 łyżki kakao ciemnego Krüger
2 szklanki mleka (krowiego/ migdałowego/ kokosowego)

Sposób przygotowania

Mleko gotujemy w rondelku, dodajemy rozgniecione banany, płatki owsiane i dosypujemy kakao ciemne. Gotujemy naszą owsiankę przez około 7 minut, następnie przekładamy do miseczek i dodajemy pokrojoną w kostkę pomarańczę i posiekane migdały oraz orzechy włoskie.

Gruszki w polewie mleczno – kakaowej

Składniki

1-2 dag kakao ciemnego Krüger
0,5kg gruszek
6-8 dag cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
2 dag mąki ziemniaczanej
2 żółtka

Sposób przygotowania

Umyte, obrane gruszki kroimy na pół i usuwamy nasiona. Gotujemy 3/4 szklanki wody z połową cukru, wkładamy owoce i gotujemy je na półmiękko. Studzimy.
Ostudzone połówki gruszek układamy w salaterce. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z małą ilością przegotowanego, zimnego mleka. Resztę mleka gotujemy i dodajemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Mieszamy, aż całość się zagotuje. Żółtka ucieramy do białości z pozostałym cukrem. Wlewamy do nich mleko z mąką i syrop z gruszek, dodajemy kakao i ubijamy masę do zgęstnienia. Ciepłym sosem zalewamy gruszki i studzimy.

Trufle z cieciorki

Składniki

trufle
2 łyżki kakao ciemnego Krüger
200g ciecierzycy w puszce
50g oleju kokosowego
100g miodu
1/4 łyżeczki soli
40g suszonych śliwek

Sposób przygotowania

Ciecierzycę odsączamy. Wszystkie składniki należy dokładnie zblendować aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do lodówki na conajmniej godzinę. Ze schłodzonej masy formujemy ok. 25 kulek. Każdą z nich polewamy rozpuszczoną, gorzką czekoladą i posypujemy liofilizowanymi malinami. Trufle odstawiamy do lodówki do momentu stężenia czekolady.

Czekoladowe biscotti z orzechami

Składniki

50g kakao ciemnego Krüger
200g cukru
3 jajka
320 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50g czekolady mlecznej
150g orzechów laskowych
30g masła

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy orzechy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 8-10 minut, aż do momentu, gdy skórka z orzechów ściemnieje i popęka. Po przestudzeniu uprażone orzechy przekładamy na ręcznik papierowy. Rozcieramy orzechy, aby pozbyć się z nich skórki. Cukier ucieramy z jajkiem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe suche składniki oraz masło i miksujemy do momentu uzyskania gęstego ciasta. Na koniec dodajemy kawałki czekolady i uprażone wcześniej orzechy. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i formujemy dwa wałki. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie odstawiamy do lekkiego przestudzenia na około 10 minut. Wałki kroimy na około jednocentymetrowe kawałki. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C. Kromki przekładamy z powrotem na blachę i pieczemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie obracamy ciastka na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.

1 2 3 4 5