logo
PL

Ciasto kakaowe z dżemem

Składniki

1 łyżka kakao ciemnego Krüger
4 jajka
10 łyżek mąki
10 łyżek cukru
9 łyżek mleka tłustego
1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
1/2 szklanki oliwy, lub 125g masła
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

Żółtka ucieramy z drobnym cukrem i stopniowo dodajemy mleko. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści i w międzyczasie dokładamy dżem. Mąkę w osobnym naczyniu mieszamy razem z sodą, kakao, cynamonem i przekładamy do masy. Następnie dodajemy oliwę lub 125g masła stopionego, schłodzonego. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 40 minut.

Sernik kakaowy bez pieczenia

Składniki

700g sera kremowego, śmietankowego
200g kakao ciemnego Krüger
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
½ szklanki gorącej wody
150g kruchych ciastek

Sposób przygotowania

Żelatynę łączymy z gorącą wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser miksujemy, następnie dodajemy kakao ciemne Krüger. Miksujemy na średnich obrotach i wlewamy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Następnie dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy (aby sernik był jak najbardziej puszysty). Kruche ciastka układamy na dno foremki. Delikatnie przekładamy masę serową i wstawiamy na minimum kilka godzin do lodówki. Przed podaniem możemy polać czekoladą.

Brownie z fasoli

Składniki

20g kakao ciemnego Krüger
100g daktyli
1 puszka fasoli czerwonej 400 g (po odsączeniu 220 g)
2 jajka
30g cukru trzcinowego
50g oleju kokosowego
50g czekolady
2 łyżeczki cukru z wanilią

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm smarujemy odrobiną oleju kokosowego i wykładamy papierem do pieczenia. Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po 10 minutach odsączamy z nadmiaru wody. W międzyczasie fasolę trzeba przepłukać i odsączy. Następnie przygotowujemy pozostałe składniki: jajka, kakao, cukier trzcinowy. Roztapiamy olej kokosowy, delikatnie go podgrzewając. Odmierzamy 2 łyżeczki cukru z wanilią, czekoladę kroimy i odmierzamy 30 g. Przekładamy ją do miseczki i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Pozostałe 20g zostawiamy do posypania ciasta. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie blendujemy. Ciasto przekładamy do formy i posypujemy odłożoną wcześniej czekoladą. Foremkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce.

Brownie

Składniki

1/4 szklanki kakao ciemnego Krüger
1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
3 łyżki oleju roślinnego
3/4 szklanki aquafaby (z około 1 puszki lub słoika ciecierzycy)
3/4 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina mielonej wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu
szczypta soli

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
W większej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, wanilią i solą. Całość porządnie mieszamy, aż wszystkie, suche składniki się połączą.
W mniejszej misce kruszymy czekoladę, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając olej. Odstawiamy z kąpieli, żeby odrobinę wystygła. W tym czasie w dużej misce ubijamy aquafabę na sztywną pianę (najlepiej mikserem), dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru, aż powstanie idealnie gładka, błyszcząca i sztywna piana.
Do ubitej piany dodajemy mąkę i powoli mieszamy większą łyżką, łącząc pianę z mąką. Następnie dodajemy czekoladę i całość mieszamy bardzo powolnymi i ostrożnymi ruchami (tak, by nadmiernie nie odpowietrzyć piany). Na koniec masa powinna przypominać czekoladowy mus. Przekładamy go do przygotowanej formy, posypujemy dodatkami i wkładamy do piekarnika na około 15–20 minut. Należy zwrócić uwagę, by nie wysuszyć za bardzo ciasta. Brownie powinno być lekko niedopieczone, a gotowe do jedzenia będzie dopiero po całkowitym ostygnięciu (najlepiej przez całą noc). Po tym czasie kroimy je na kwadratowe kawałki i podajemy w towarzystwie bitej śmietany.

1 2 3 4 5