Sernik waniliowo-kakaowy

Składniki

  • 1 łyżka kakao ciemnego Krüger
  • 3 jajka
  • 250g chudego twarogu
  • 250g twarogu
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 100g odżywki białkowej lub mąki
  • kilka kropel aromatu waniliowego/ziarenka z laski wanilii
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na warstwę białą (1 jajko, 250g chudego twarogu, 50g jogurtu naturalnego, 50g odżywki białkowej, aromat wanilii) miksujemy, aby wszystko dobrze się połączyło. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. To samo robimy z pozostałymi składnikami przeznaczonymi na masę kakaową i wylewamy na białą warstwę. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Nie otwieramy od razu po wyłączeniu.

Wróć

Ice Coffee z lodami waniliowymi

Składniki

  • Ice Coffee (dowolny smak)
  • kostki lodu
  • 1 laska wanilii
  • 350 ml śmietanki (36%)
  • 250 ml mleka zagęszczonego
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Zawartość saszetki wsypujemy do szklanki, zalewamy zimnym mlekiem i mieszamy. Dodajemy kostki lodu. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy mikserem na mniejszych obrotach. Stopniowo zwiększamy obroty i miksujemy około 5 minut (do czasu, aż masa lekko zgęstnieje). Lody odstawiamy do całkowitego zamrożenia na około 4 godziny.

Wróć

Lekki deser jabłkowy

Składniki

  • łyżeczka błonnika Krüger
  • Truskawki
  • Jogurt naturalny
  • Musli
  • Miód
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Truskawki dokładnie blendujemy z odrobiną miodu oraz naszego błonnika i nakładamy razem z jogurtem i musli do naczynia, tworząc kilkuwarstwowy deser. Do ozdoby może nam posłużyć starta czekolada lub kakao i świeże owoce.

Wróć

Błyszczący sernik z Magic Fruit Drink

Składniki

  • Magic Fruit Drink o smaku arbuza i truskawki (20g x 4)
  • 4 serki homogenizowane waniliowe (po 200g)
  • 2 przezroczyste galaretki
  • 2 opakowania herbatników maślanych (po 100g)
  • masło (100g)
  • żelatyna (ilość na 1 litr wody wg opakowania)
  • dowolne owoce (np. brzoskwinie z syropu)
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Herbatniki wysypujemy, ugniatamy łyżką i mieszamy z roztopionym masłem. Wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugniatamy łyżką, aby powstał spód, a następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na 8-10 minut i pozostawiamy do ostudzenia. Rozpuszczamy 2 przezroczyste galaretki w 400ml wody, a następnie ostudzamy. Do miski wkładamy serki homogenizowane i mieszamy dokładnie z galaretkami. Wylewamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników, wstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje. Ozdabiamy dowolnymi owocami z wyjątkiem kiwi i ananasa. 4 opakowania MAGIC FRUIT DRINK (dowolny smak) podgrzewamy w 800ml wody i w gorącym płynie rozpuszczamy żelatynę w ilości odpowiadającej 1 litrowi wody wg opakowania. Od czasu do czasu mieszamy. Lekko tężejącą żelatynę z MAGIC FRUIT DRINK wylewamy na zastygniętą masę z owocami, a następnie wstawiamy do lodówki.

Wróć

Brownie z kremem Mix Fix

Składniki

  • Krem Mix Fix kakaowy z orzechami laskowymi
  • 2 duże jaja
  • mąka pszenna (120g)
  • szczypta soli
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, a jaja miksujemy z Mix Fix krem na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli i ponownie miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię za pomocą szpatułki. Pieczemy około 15 minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Wróć

Koktajl kakaowo-bananowy

Składniki

  • 1 łyżka Mix Fix Cao
  • 1 banan (dojrzały)
  • ¾ szklanki ulubionego mleka
  • 1 łyżka nasion chia
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Nasiona chia dodajemy do szklanki z mlekiem i wstawiamy do lodówki na 15 minut, aby napęczniały. Wlewamy mleczną masę do blendera. Dodajemy banana i kakao, następnie miksujemy. Koktajl podajemy schłodzony.

Wróć

Lody kakaowo-czekoladowe

Składniki

  • 3 łyżki kakao Mix Fix Cao
  • 1 szklanka mleka (3,2%)
  • ⅕ szklanki śmietanki kremówki (36%)
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady (2 x 100g)
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy w rondelku (nie gotujemy), następnie odstawiamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę oraz kakao Mix Fix Cao i mieszamy (do czasu, aż czekolada się rozpuści). Po przestudzeniu umieszczamy nasz krem w lodówce. Śmietankę ubijamy mikserem na mniejszych obrotach, stopniowo je zwiększając. Dodajemy nasz krem kakaowo-czekoladowy i mieszamy szpatułką. Masę przekładamy do naczynia i odstawiamy do zamrażalnika na ok. 4-5 godz. Lody polecamy jeść z ulubionymi owocami.

Wróć

Mrożona kawa z Mix Fix Cao

Składniki

  • Mix Fix Cao
  • kawa (dowolna)
  • woda
  • kawałki czekolady
  • mleko
  • kostki lodu
  • starta skórka pomarańczy
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy podwójne espresso, a następnie dodajemy do niego łyżkę Mix Fix Cao i szczyptę startej skórki pomarańczy. Espresso wlewamy do szklanki z mocno schłodzonym mlekiem oraz dorzucamy kawałki czekolady i kostki lodu.

Wróć

Wegańskie ciasto z kakao

Składniki

  • 4 łyżki Kakao ciemnego Krüger
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki dżemu np. wiśniowego
  • 1 garść ulubionych orzechów
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Mieszamy wszystkie składniki w dużym naczyniu. Dodajemy mleko, olej, dżem i ponownie mieszamy. Masę wlewamy na blachę do pieczenia, która jest delikatnie nasmarowana olejem i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.

Wróć

Gofry kakaowe

Składniki

  • 150g mąki
  • 30g kakao ciemnego Krüger
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Miksujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, sól i mleko.
Przygotowaną masę rozprowadzamy w formie do gofrów, którą wcześniej smarujemy olejem. Gotowe gofry możemy podać z bitą śmietaną i owocami.

Wróć

Brownie

Składniki (na formę około 25 × 35 cm)

  • 1/4 szklanki kakao ciemnego Krüger
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki aquafaby (z około 1 puszki lub słoika ciecierzycy)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina mielonej wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu
  • szczypta soli
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
W większej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, wanilią i solą. Całość porządnie mieszamy, aż wszystkie, suche składniki się połączą.
W mniejszej misce kruszymy czekoladę, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając olej. Odstawiamy z kąpieli, żeby odrobinę wystygła. W tym czasie w dużej misce ubijamy aquafabę na sztywną pianę (najlepiej mikserem), dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru, aż powstanie idealnie gładka, błyszcząca i sztywna piana.
Do ubitej piany dodajemy mąkę i powoli mieszamy większą łyżką, łącząc pianę z mąką. Następnie dodajemy czekoladę i całość mieszamy bardzo powolnymi i ostrożnymi ruchami (tak, by nadmiernie nie odpowietrzyć piany). Na koniec masa powinna przypominać czekoladowy mus. Przekładamy go do przygotowanej formy, posypujemy dodatkami i wkładamy do piekarnika na około 15–20 minut. Należy zwrócić uwagę, by nie wysuszyć za bardzo ciasta. Brownie powinno być lekko niedopieczone, a gotowe do jedzenia będzie dopiero po całkowitym ostygnięciu (najlepiej przez całą noc). Po tym czasie kroimy je na kwadratowe kawałki i podajemy w towarzystwie bitej śmietany.

Wróć

Brownie z fasoli

Składniki

  • 20g kakao ciemnego Krüger
  • 100g daktyli
  • 1 puszka fasoli czerwonej 400 g (po odsączeniu 220 g)
  • 2 jajka
  • 30g cukru trzcinowego
  • 50g oleju kokosowego
  • 50g czekolady
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm smarujemy odrobiną oleju kokosowego i wykładamy papierem do pieczenia. Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po 10 minutach odsączamy z nadmiaru wody. W międzyczasie fasolę trzeba przepłukać i odsączy. Następnie przygotowujemy pozostałe składniki: jajka, kakao, cukier trzcinowy. Roztapiamy olej kokosowy, delikatnie go podgrzewając. Odmierzamy 2 łyżeczki cukru z wanilią, czekoladę kroimy i odmierzamy 30 g. Przekładamy ją do miseczki i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Pozostałe 20g zostawiamy do posypania ciasta. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie blendujemy. Ciasto przekładamy do formy i posypujemy odłożoną wcześniej czekoladą. Foremkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce.

Wróć

Sernik kakaowy bez pieczenia

Składniki

  • 700g sera kremowego, śmietankowego
  • 200g kakao ciemnego Krüger
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ½ szklanki gorącej wody
  • 150g kruchych ciastek
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Żelatynę łączymy z gorącą wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser miksujemy, następnie dodajemy kakao ciemne Krüger. Miksujemy na średnich obrotach i wlewamy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Następnie dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy (aby sernik był jak najbardziej puszysty). Kruche ciastka układamy na dno foremki. Delikatnie przekładamy masę serową i wstawiamy na minimum kilka godzin do lodówki. Przed podaniem możemy polać czekoladą.

Wróć

Ciasto kakaowe z dżemem

Składniki

  • 1 łyżka kakao ciemnego Krüger
  • 4 jajka
  • 10 łyżek mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 9 łyżek mleka tłustego
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki oliwy, lub 125g masła
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z drobnym cukrem i stopniowo dodajemy mleko. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści i w międzyczasie dokładamy dżem. Mąkę w osobnym naczyniu mieszamy razem z sodą, kakao, cynamonem i przekładamy do masy. Następnie dodajemy oliwę lub 125g masła stopionego, schłodzonego. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 40 minut.

Wróć

Ciastka kakaowe

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 szklanki kakao ciemnego Krüger
  • 250g masła
  • 3 jajka (same żółtka)
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę i zmieszaj z kakao, a następnie dodaj masło, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieć ciasto i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto krój po kawałku i wałkuj na grubość ok 0,5 cm. Foremką wykrawaj ciastka i odkładaj na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Smacznego!

Wróć

Placek z kakao

Składniki

  • 150g cukru
  • 125 ml oleju
  • łyżka esencji waniliowej
  • 170g mąki tortowej przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao ciemnego Krüger
  • do formy: tłuszcz i mąka
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Ubij schłodzone białka, dosyp cukier, do piany dodaj żółtka i wlej olej. Następnie dodaj wanilię, dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieraj.
Połowę ciasta przelej do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki. Do reszty ciasta dodaj kakao ciemne Krüger, dokładnie mieszaj i wyłóż łyżką na jasne ciasto.
Piecz ok. 40 min w temp. 180°C.

Wróć

Wegańskie ciastka czekoladowe

Składniki

  • 220g wegańskiej margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek kakao ciemnego Krüger
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do miski wsypujemy przesianą mąkę z sodą, dodajemy proszek do pieczenia, kakao Krüger, miękką margarynę. Ciasto gnieciemy ręką lub przy pomocy robota kuchennego. Z masy lepimy nieduże kulki, które następnie spłaszczamy dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozdrabniamy czekoladę nożem i układamy ją na ciastkach i pieczemy ok. 15 min.

Wróć

Czekoladowe muffiny z cukinii

Składniki

  • 1/4 szklanki kakao ciemnego Krüger
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1½ szklanki startej cukinii (nieodsączanej z wody)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Cukinię należy zetrzeć na drobnej tarce, siemię lniane zalać wrzątkiem, do mleka sojowego dodać ocet, a wszystkie sypkie składniki przesiać przez sito do większej misy. Olej dodajemy do mleka z octem i powoli wlewamy do sypkich składników - w połowie dodajemy cukinię i mieszamy razem z pozostałymi składnikami.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, a wyłożoną papilotkami blachę na muffiny napełniamy lejącą się masą. Pieczemy około 15–20 minut, aż muffiny ładnie urosną. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wróć

Muffinki kakaowe

Składniki

  • 250g mąki
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 kopiaste łyżki kakao ciemnego Krüger
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Suche składniki zmieszaj w misce, natomiast mokre zmieszaj w drugim naczyniu i wlej do suchych. Wymieszaj szybko i całość przelej do papilotek lub foremek na muffiny. Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut. Smacznego!

Wróć

Czekoladowy chlebek bananowy

Składniki

  • 4 dojrzałe banany
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 duże jajka
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 czubate łyżki kakao ciemnego Krüger
  • 1 niepełna szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80g posiekanej czekolady deserowej
  • ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Wsyp do miski mąkę pszenną, kakao, cukier i cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, a następnie mieszaj łyżką lub szpatułką do całkowitego wymieszania. W drugiej misce rozgnieć trzy banany widelcem, dodaj olej (lub masło), jajka i dokładnie wymieszaj. Połącz suche składniki z mokrymi i mieszaj łyżką do połączenia, a następnie dodaj posiekaną na małe części czekoladę i orzechy. Ponownie wymieszaj, przełóż do przygotowanej keksówki i wyrównaj. Pozostawionego wcześniej banana rozetnij wzdłuż na dwie części i ułóż na wierzchu ciasta. Włóż do piekarnika i piecz ok. 60-70 minut.

Wróć

Ciasto kakaowe

Składniki

  • 35g kakao ciemnego Krüger
  • 4 duże jajka
  • 190g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 130 ml oleju
  • 120g dżemu
  • 130 ml mleka
  • 300g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Całe jajka przełóż do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj mikserem przez ok. 6 minut na jasną, kremową masę. Do jajecznej masy dodaj olej i krótko mieszaj szpatułką.
Dodaj dżem i znów krótko mieszaj szpatułką. Do mąki dodaj kakao Krüger, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj. Połowę przygotowanej mąki przesiej na jajeczną masę, wlej połowę mleka i parę razy wymieszaj szpatułką. Przesiej pozostałą mąkę, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj szpatułką. Gotowe ciasto wlej do keksówki o wymiarach 30 cm x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz w 170°C na funkcji góra – dół przez ok. 60-65 min. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostudzenia. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki i zdejmij papier do pieczenia.

Wróć

Krem czekoladowy z ciecierzycy

Składniki (na około 1,5 słoika 350 ml)

  • 5 łyżek kakao ciemnego Krüger
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 150g daktyli
  • mleko migdałowe lub sojowe (kilkanaście łyżek)
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut. Ciecierzycę wkładamy do blendera, dodajemy kakao, namoczone i odsączone z wody daktyle oraz masło orzechowe. Wszystko miksujemy dokładnie na gładką pastę. Dodajemy tyle mleka roślinnego, by w pełni kontrolować konsystencję pasty/kremu. Krem czekoladowy z ciecierzycy jest idealny do kanapek, naleśników i babeczek!

Wróć

Czekoladowe biscotti z orzechami

Składniki

  • 50g kakao ciemnego Krüger
  • 200g cukru
  • 3 jajka
  • 320 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 150g orzechów laskowych
  • 30g masła
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy orzechy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 8-10 minut, aż do momentu, gdy skórka z orzechów ściemnieje i popęka. Po przestudzeniu uprażone orzechy przekładamy na ręcznik papierowy. Rozcieramy orzechy, aby pozbyć się z nich skórki. Cukier ucieramy z jajkiem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe suche składniki oraz masło i miksujemy do momentu uzyskania gęstego ciasta. Na koniec dodajemy kawałki czekolady i uprażone wcześniej orzechy. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i formujemy dwa wałki. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie odstawiamy do lekkiego przestudzenia na około 10 minut. Wałki kroimy na około jednocentymetrowe kawałki. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C. Kromki przekładamy z powrotem na blachę i pieczemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie obracamy ciastka na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.

Wróć

Trufle z cieciorki

Składniki

  • trufle
  • 2 łyżki kakao ciemnego Krüger
  • 200g ciecierzycy w puszce
  • 50g oleju kokosowego
  • 100g miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 40g suszonych śliwek
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odsączamy. Wszystkie składniki należy dokładnie zblendować aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do lodówki na conajmniej godzinę. Ze schłodzonej masy formujemy ok. 25 kulek. Każdą z nich polewamy rozpuszczoną, gorzką czekoladą i posypujemy liofilizowanymi malinami. Trufle odstawiamy do lodówki do momentu stężenia czekolady.

Wróć

Gruszki w polewie mleczno - kakaowej

Składniki

  • 1-2 dag kakao ciemnego Krüger
  • 0,5kg gruszek
  • 6-8 dag cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Umyte, obrane gruszki kroimy na pół i usuwamy nasiona. Gotujemy 3/4 szklanki wody z połową cukru, wkładamy owoce i gotujemy je na półmiękko. Studzimy.
Ostudzone połówki gruszek układamy w salaterce. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z małą ilością przegotowanego, zimnego mleka. Resztę mleka gotujemy i dodajemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Mieszamy, aż całość się zagotuje. Żółtka ucieramy do białości z pozostałym cukrem. Wlewamy do nich mleko z mąką i syrop z gruszek, dodajemy kakao i ubijamy masę do zgęstnienia. Ciepłym sosem zalewamy gruszki i studzimy.

Wróć

Owsianka kakaowa

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 garść migdałów i orzechów włoskich
  • 2 banany
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki kakao ciemnego Krüger
  • 2 szklanki mleka (krowiego/ migdałowego/ kokosowego)
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Mleko gotujemy w rondelku, dodajemy rozgniecione banany, płatki owsiane i dosypujemy kakao ciemne. Gotujemy naszą owsiankę przez około 7 minut, następnie przekładamy do miseczek i dodajemy pokrojoną w kostkę pomarańczę i posiekane migdały oraz orzechy włoskie.

Wróć

Naleśniki kakaowo - orzechowe

Składniki

  • Mix Fix krem kakaowy z orzechami laskowymi - bez oleju palmowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Całość miksujemy na gładkie ciasto. Następnie do ciasta dodajemy roztopione masło lub olej roślinny i mieszamy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Przewracamy na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie ładnie zrumieniony i ścięty. Każdy naleśnik smarujemy kremem kakaowym z orzechami laskowymi Mix Fix - bez oleju palmowego i zawijamy w kopertę.

Wróć

Rogaliki z kremem kakaowo-orzechowym

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła (temperatura pokojowa)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • Miss Muuufi krem o smaku kakaowo-orzechowym
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Miksujemy ze sobą jajka i masło. W oddzielnej misce mieszamy drożdże z mlekiem i cukrem. Następnie łączymy wszystkie z obu naczyń, dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego odpowiednią ilość trójkątów. Na środku każdego wycinka nakładamy krem czekoladowy Miss Muuufi i zawijamy rogaliki. Gotowe rogaliki kładziemy na papierze do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut.

Wróć

Ślimaczki z kakaowo-orzechowym nadzieniem

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 25g świeżych drożdży
  • 80g masła
  • 50g cukru trzcinowego
  • 1 szczypta soli
  • Miss Muuufi krem o smaku kakaowo-orzechowym
  • 200 ml mleka
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Drożdże mieszamy z 50 ml ciepłego mleka, łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki pszennej. Odstawiamy na 10 min. Do pozostałej części ciepłego mleka dodajemy masło i delikatnie podgrzewamy. Mąkę mieszamy w osobnej misce ze szczyptą soli i resztą cukru. Dodajemy naszą masę z drożdży i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka i stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem (ciągle mieszając). Ciasto wyrabiamy dłonią w misce przez 10 -15 min aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 min do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 4 części. Kolejno rozwałkowujemy na prostokąty, które następnie smarujemy kremem Miss Muuufi, zwijamy ściśle wzdłuż krótszego boku na kształt rolady i tniemy ostrym nożem. Nasze „ślimaczki” układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na około 20 min. W międzyczasie za pomocą pędzelka smarujemy wierzch bułeczek roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a bułeczki pieczemy przez około 20 minut.

Wróć

Kakaowe pancakes z kremem Miss Muuufi

Składniki

  • 2 duże jaja
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej (może być trochę mniej)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao Krüger
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Miss Muuufi krem o smaku kakaowo-orzechowym
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki miksujemy. Małe placuszki smażymy na minimalnej ilości oleju z obu stron, przekładamy ulubionymi dodatkami.

Wróć

Bananowo-kakaowe kulki bez pieczenia

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 banany
  • ½ szklanki kremu Miss Muuufi kakaowo-bananowego
  • 1 garść ulubionych orzechów (laskowe, ziemne, migdały)
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Orzechy drobno kroimy, natomiast banany rozgniatamy w misce na papkę. Dodajemy wszystkie pozostałe produkty i mieszamy na gładką masę, którą następnie chowamy do lodówki na 20-30 min. Ze schłodzonej masy formujemy kulki.

Wróć

Francuskie rogaliki z kremem kakaowo-orzechowym

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Mix Fix krem kakaowy z orzechami laskowymi - bez oleju palmowego
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Ciasto kroimy na trójkąty. Każdy bok trójkąta smarujemy niewielką ilością kremu i zawijamy w kształt rogalików. Gotowe zawiniątka układamy na blasze i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wróć

Tosty z kremem Miss Muuufi i bananem

Składniki

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • banan
  • Miss Muuufi krem o smaku kakaowo-bananowym
  • szczypta soli
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Jajka mieszamy z mlekiem i szczyptą soli. Kromki smarujemy kremem Miss Muuufi i składamy w pary. Do środka dodajemy pokrojonego banana. Przygotowane kanapki namaczamy z obu stron w masie jajecznej. Smażymy na patelni na rozgrzanym maśle z każdej strony przez około 2 min. Gotowe tosty możemy posypać cukrem pudrem.

Wróć

Deser z mascarpone

Składniki (na 2 porcje)

  • łyżeczka błonnika Krüger
  • serek mascarpone
  • 1/3 szklanki mleka (najlepiej kokosowego)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasta marchewkowego
  • łyżeczka miodu
  • powidła śliwkowe
  • pokruszone orzechy włoskie
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (oprócz powideł i orzechów) przekładamy do miski i łączymy przy użyciu miksera (dobrą alternatywą jest też blender z końcówką do ubijania – trzepaczką). W razie potrzeby można dodać więcej mleka.Następnie przekładamy do pucharków w kolejności: masa/powidła/orzechy/masa/orzechy.

Wróć

Pasta z groszku

Składniki

  • łyżeczka błonnika Krüger
  • groszek w puszce
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie: kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Groszek należy odcedzić i wszystkie składniki wrzucić do miski. Całość wystarczy zblendowa, doprawić do smaku. W razie potrzeby można dodać więcej cytryny/oliwy.

Wróć

Makaron z tofu z warzywami

Składniki (na 2 średnie porcje)

  • łyżka błonnika Krüger
  • 1/2 opakowania tofu
  • szklanka makaronu
  • olej
  • mała cebula
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 pomarańczy
  • starty imbir wielkości kciuka
  • ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • kolendra/szczypior
  • płatki chilli (opcjonalnie)
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Na 0,5-1h przed przygotowaniem dania należy pokroić tofu w kostkę i zalać sosem sojowym. Po tym czasie na oleju smażymy drobno posiekany czosnek, imbir, płatki chilli. Następnie dodajemy cebulkę (można pokroić w plastry lub kostkę).
Dzielimy brokuła na małe różyczki, nóżkę drobno kroimy i całość wrzucamy na patelnię. Kiedy warzywa zmiękną, przekładamy do nich zamarynowane tofu i błonnik. Mieszamy i smażymy na mocnym ogniu przez 3 minuty. Całość zalewamy wyciśniętym sokiem z połowy pomarańczy. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy całość. Podajemy ze świeżą kolendrą albo szczypiorkiem.

Wróć

Pudding Chia z owocami

Składniki

  • łyżeczka błonnika Krüger
  • spora łyżka nasion chia
  • pół szklanki mleka roślinnego
  • owoce
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Nasiona chia i błonnik zalewamy mlekiem i mieszamy.
Całość zostawiamy na noc w lodówce. Po wyjęciu z lodówki dodajemy owoce. Deser najlepiej smakuje, kiedy jest chłodny, więc warto go zjeść od razu.

Wróć

Chleb bananowy z migdałami i błonnikiem

Składniki

  • 3 duże banany
  • 250g mąki pszennej
  • 100g oleju kokosowego
  • 100g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100g migdałów
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki błonnika Krüger
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Banany rozgniatamy na miazgę, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy (dosypując stopniowo cukier). Następnie dodajemy do nich żółtka. Migdały siekamy na mniejsze kawałki. Do miski z bananami dodajemy cukier waniliowy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlewamy masę z jajek. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy migdały i błonnik. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 60 min.

Wróć

Wegańska paella

Składniki

  • łyżeczka błonnika Krüger
  • szklanka ryżu
  • olej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
  • łyżeczka tymianku
  • papryka
  • mała cukinia
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • sól i pieprz
  • 2 szklanki wywaru warzywnego (można też rozpuścić warzywną bio kostkę rosołową)
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek w plasterkach. Po kilku minutach dodajemy błonnik, paprykę wędzoną, listki laurowe, tymianek i całość mieszamy. Smażymy 2 minuty i dokładamy paprykę oraz groszek. Do wszystkich składników wsypujemy ryż i smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy 1,5 szklanki bulionu i zostawiamy wszystko na 20 minut. Po 15 minutach należy dolać pozostałą resztę wywaru. Na sam koniec dodajemy sól, pieprz oraz wedle uznania więcej papryki wędzonej.
Paellę można dowolnie modyfikowa.
W wersji mięsnej świetnym rozwiązaniem jest chorizo z krewetkami.

Wróć

Ciastka kokosowe

Składniki

  • łyżeczka błonnika Krüger
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki ksylitolu
  • 200 g wiórków kokosowych
  • łyżka mąki (najlepiej kokosowej)
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy z cukrem i dodajemy do nich wiórki kokosowe, mąkę i błonnik. Mieszamy i formujemy ciasteczka, które następnie układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Wróć

Pierniczki z błonnikiem

Składniki

  • 80 dag mąki
  • 50 dag miodu
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki błonnika Krüger
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Masło wraz z miodem rozpuszczamy w garnku i zostawiamy do ostygnięcia.
Mąkę mieszamy z sodą, cukrem pudrem i przyprawą do piernika. Do wymieszanych produktów dodajemy jajka i powoli mieszamy, dolewając masło z miodem.
Całość mieszamy do czasu aż ciasto zrobi się gęste. Po zagnieceniu wałkujemy na cienkie placki i wycinamy pierniczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 8 minut w 180 stopniach. Dekorujemy wedle uznania.

Wróć

Koktajl Mango Lassi

Składniki

  • 2 dojrzałe mango
  • 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego "light”
  • 2 łyżki błonnika Krüger
  • 4 łyżeczki miodu
  • 1 szczypta kardamonu
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Mango kroimy w kostkę, a następnie przekładamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Koktajl podajemy schłodzony.

Wróć

Przepisy

Zobacz więcej