Bezglutenowe babeczki bananowe z cynamonem

Składniki

  • 50g cukru BIO cukru kokosowego Krüger
  • 2 banany
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • odrobina cynamonu
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 150 ml mleka roślinnego, np. kokosowego
  • 300g mąki orkiszowej jasnej
  • łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Przesiewamy mąkę do miseczki. Dodajemy sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (opcja z termoobiegiem). Przygotowujemy papilotki do muffinek. Obrane banany kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w drugiej misce, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy ekstrakt z wanilii i blendujemy na gładką masę. Do masy bananowej dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy wszystko łyżką. Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy. Przekładamy ciasto do papilotek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut.

Wróć