Bezglutenowe babeczki bananowe z cynamonem
Składniki
- 50g cukru BIO cukru kokosowego Krüger
- 2 banany
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- odrobina cynamonu
- 50 ml oleju roślinnego
- 150 ml mleka roślinnego, np. kokosowego
- 300g mąki orkiszowej jasnej
- łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Przesiewamy mąkę do miseczki. Dodajemy sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (opcja z termoobiegiem). Przygotowujemy papilotki do muffinek. Obrane banany kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w drugiej misce, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy ekstrakt z wanilii i blendujemy na gładką masę. Do masy bananowej dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy wszystko łyżką. Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy. Przekładamy ciasto do papilotek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut.