Brownie

Składniki (na formę około 25 × 35 cm)

  • 1/4 szklanki kakao ciemnego Krüger
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki aquafaby (z około 1 puszki lub słoika ciecierzycy)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina mielonej wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu
  • szczypta soli
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
W większej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, wanilią i solą. Całość porządnie mieszamy, aż wszystkie, suche składniki się połączą.
W mniejszej misce kruszymy czekoladę, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając olej. Odstawiamy z kąpieli, żeby odrobinę wystygła. W tym czasie w dużej misce ubijamy aquafabę na sztywną pianę (najlepiej mikserem), dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru, aż powstanie idealnie gładka, błyszcząca i sztywna piana.
Do ubitej piany dodajemy mąkę i powoli mieszamy większą łyżką, łącząc pianę z mąką. Następnie dodajemy czekoladę i całość mieszamy bardzo powolnymi i ostrożnymi ruchami (tak, by nadmiernie nie odpowietrzyć piany). Na koniec masa powinna przypominać czekoladowy mus. Przekładamy go do przygotowanej formy, posypujemy dodatkami i wkładamy do piekarnika na około 15–20 minut. Należy zwrócić uwagę, by nie wysuszyć za bardzo ciasta. Brownie powinno być lekko niedopieczone, a gotowe do jedzenia będzie dopiero po całkowitym ostygnięciu (najlepiej przez całą noc). Po tym czasie kroimy je na kwadratowe kawałki i podajemy w towarzystwie bitej śmietany.

Wróć