Chleb bananowy z migdałami i błonnikiem
Składniki
- 3 duże banany
- 250g mąki pszennej
- 100g oleju kokosowego
- 100g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100g migdałów
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki błonnika Krüger
Sposób przygotowania:
Banany rozgniatamy na miazgę, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy (dosypując stopniowo cukier). Następnie dodajemy do nich żółtka. Migdały siekamy na mniejsze kawałki. Do miski z bananami dodajemy cukier waniliowy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlewamy masę z jajek. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy migdały i błonnik. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 60 min.