Chleb bananowy z migdałami i błonnikiem

Składniki

  • 3 duże banany
  • 250g mąki pszennej
  • 100g oleju kokosowego
  • 100g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100g migdałów
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki błonnika Krüger
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Banany rozgniatamy na miazgę, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy (dosypując stopniowo cukier). Następnie dodajemy do nich żółtka. Migdały siekamy na mniejsze kawałki. Do miski z bananami dodajemy cukier waniliowy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlewamy masę z jajek. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy migdały i błonnik. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 60 min.

Wróć