Ciasto kakaowe

Składniki

  • 35g kakao ciemnego Krüger
  • 4 duże jajka
  • 190g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 130 ml oleju
  • 120g dżemu
  • 130 ml mleka
  • 300g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Całe jajka przełóż do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj mikserem przez ok. 6 minut na jasną, kremową masę. Do jajecznej masy dodaj olej i krótko mieszaj szpatułką.
Dodaj dżem i znów krótko mieszaj szpatułką. Do mąki dodaj kakao Krüger, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj. Połowę przygotowanej mąki przesiej na jajeczną masę, wlej połowę mleka i parę razy wymieszaj szpatułką. Przesiej pozostałą mąkę, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj szpatułką. Gotowe ciasto wlej do keksówki o wymiarach 30 cm x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz w 170°C na funkcji góra – dół przez ok. 60-65 min. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostudzenia. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki i zdejmij papier do pieczenia.

Wróć