Ciasto kakaowe z dżemem
Składniki
- 1 łyżka kakao ciemnego Krüger
- 4 jajka
- 10 łyżek mąki
- 10 łyżek cukru
- 9 łyżek mleka tłustego
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- 1/2 szklanki oliwy, lub 125g masła
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z drobnym cukrem i stopniowo dodajemy mleko. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści i w międzyczasie dokładamy dżem. Mąkę w osobnym naczyniu mieszamy razem z sodą, kakao, cynamonem i przekładamy do masy. Następnie dodajemy oliwę lub 125g masła stopionego, schłodzonego. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 40 minut.