Ciasto kakaowe z dżemem

Składniki

  • 1 łyżka kakao ciemnego Krüger
  • 4 jajka
  • 10 łyżek mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 9 łyżek mleka tłustego
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki oliwy, lub 125g masła
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z drobnym cukrem i stopniowo dodajemy mleko. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści i w międzyczasie dokładamy dżem. Mąkę w osobnym naczyniu mieszamy razem z sodą, kakao, cynamonem i przekładamy do masy. Następnie dodajemy oliwę lub 125g masła stopionego, schłodzonego. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 40 minut.

Wróć