Ciasto marchewkowe z kakao

Składniki

  • 1,5 łyżeczki kakao ciemnego Krüger
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Cukier ucieramy z olejem. Dodajemy po jednym jajku, a następnie wsypujemy stopniowo mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao oraz sodę. Dokładnie wszystko mieszamy. Na samym końcu dodajemy startą marchewkę i jeszcze raz mieszamy. Ciasto wlewamy do blaszki. Pieczemy ok. 40 min. w bardzo gorącym piekarniku. Dodatkowo wierzch możemy oblać np. polewą z białej czekolady lub udekorować jej kawałkami.

Wróć