Ciasto marchewkowe z kakao
Składniki
- 1,5 łyżeczki kakao ciemnego Krüger
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 szklanki startej marchewki
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Cukier ucieramy z olejem. Dodajemy po jednym jajku, a następnie wsypujemy stopniowo mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao oraz sodę. Dokładnie wszystko mieszamy. Na samym końcu dodajemy startą marchewkę i jeszcze raz mieszamy. Ciasto wlewamy do blaszki. Pieczemy ok. 40 min. w bardzo gorącym piekarniku. Dodatkowo wierzch możemy oblać np. polewą z białej czekolady lub udekorować jej kawałkami.