Czekoladowe biscotti z orzechami
Składniki
- 50g kakao ciemnego Krüger
- 200g cukru
- 3 jajka
- 320 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 50g czekolady mlecznej
- 150g orzechów laskowych
- 30g masła
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy orzechy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 8-10 minut, aż do momentu, gdy skórka z orzechów ściemnieje i popęka. Po przestudzeniu uprażone orzechy przekładamy na ręcznik papierowy. Rozcieramy orzechy, aby pozbyć się z nich skórki. Cukier ucieramy z jajkiem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe suche składniki oraz masło i miksujemy do momentu uzyskania gęstego ciasta. Na koniec dodajemy kawałki czekolady i uprażone wcześniej orzechy. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i formujemy dwa wałki. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie odstawiamy do lekkiego przestudzenia na około 10 minut. Wałki kroimy na około jednocentymetrowe kawałki. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C. Kromki przekładamy z powrotem na blachę i pieczemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie obracamy ciastka na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.