Czekoladowe muffiny z cukinii

Składniki

  • 1/4 szklanki kakao ciemnego Krüger
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1½ szklanki startej cukinii (nieodsączanej z wody)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Cukinię należy zetrzeć na drobnej tarce, siemię lniane zalać wrzątkiem, do mleka sojowego dodać ocet, a wszystkie sypkie składniki przesiać przez sito do większej misy. Olej dodajemy do mleka z octem i powoli wlewamy do sypkich składników - w połowie dodajemy cukinię i mieszamy razem z pozostałymi składnikami.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, a wyłożoną papilotkami blachę na muffiny napełniamy lejącą się masą. Pieczemy około 15–20 minut, aż muffiny ładnie urosną. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wróć