Czekoladowy torcik

Składniki

  • 1/3 szklanki kakao Familijnego Krüger
  • 125g cukru kokosowego Krüger
  • 125g masła
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 60 ml wody
  • 5 jajek (w temp. pokojowej)
  • 1/4 szklanki mąki migdałowej
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucamy pokrojone masło i połamaną czekoladę, wsypujemy kakao i wlewamy sok pomarańczowy i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż uzyskamy gładką, czekoladową masę. Zdejmujemy z ognia.
Żółtka ubijamy z połową cukru kokosowego na gęstą, puszystą, jasną masę. Oddzielnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo resztę cukru kokosowego cały czas ubijając, aż otrzymamy gęstą, sztywną i błyszczącą pianę.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do ubitych żółtek dodajemy ostudzoną masę czekoladową i delikatnie mieszamy całość łyżką. Następnie przez sitko dodajemy mąkę i miksujemy powstałą masę mikserem (na minimalnych obrotach tylko do połączenia się składników). Na koniec, w dwóch partiach, dodajemy pianę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Na dnie piekarnika umieszczamy keksówkę napełnioną do połowy wrzącą wodą. Pieczemy przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto może być w środku delikatnie wilgotne.
Po przestudzeniu polewamy je polewą. Przygotowanie: do garnka wrzucamy połamaną czekoladę, pokrojone masło, szczyptę soli i dodajemy łyżkę soku pomarańczowego. Cały czas mieszając podgrzewamy masę na małym ogniu aż czekolada się roztopi.

Wróć