Makaron z tofu z warzywami

Składniki (na 2 średnie porcje)

  • łyżka błonnika Krüger
  • 1/2 opakowania tofu
  • szklanka makaronu
  • olej
  • mała cebula
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 pomarańczy
  • starty imbir wielkości kciuka
  • ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • kolendra/szczypior
  • płatki chilli (opcjonalnie)
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Na 0,5-1h przed przygotowaniem dania należy pokroić tofu w kostkę i zalać sosem sojowym. Po tym czasie na oleju smażymy drobno posiekany czosnek, imbir, płatki chilli. Następnie dodajemy cebulkę (można pokroić w plastry lub kostkę).
Dzielimy brokuła na małe różyczki, nóżkę drobno kroimy i całość wrzucamy na patelnię. Kiedy warzywa zmiękną, przekładamy do nich zamarynowane tofu i błonnik. Mieszamy i smażymy na mocnym ogniu przez 3 minuty. Całość zalewamy wyciśniętym sokiem z połowy pomarańczy. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy całość. Podajemy ze świeżą kolendrą albo szczypiorkiem.

Wróć