Muffinki dyniowe z nutą pomarańczy
Składniki
- 170g ksylitolu Krüger
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 300g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka z 2 pomarańczy
- 2 jajka
- 200g purée z pieczonej dyni
- 60 ml mleka roślinnego (może być owsiane)
- 150g roztopionego masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy purée z pieczonej dyni. Dynię kroimy na kawałki i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 minut. Gdy będzie miękka, studzimy ją. Usuwamy skórkę i blendujemy miąższ na gładką masę. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, ksylitol, cukier wanilinowy, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka razem z purée z dyni, dodajemy roztopione masło i mleko. Całość mieszamy. Do sypkich składników dodajemy masę jajeczną i krótko oraz delikatnie mieszamy całość łyżką do połączenia się składników.
Przekładamy ciasto do papilotek, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut.