Muffinki dyniowe z nutą pomarańczy

Składniki

  • 170g ksylitolu Krüger
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 300g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 200g purée z pieczonej dyni
  • 60 ml mleka roślinnego (może być owsiane)
  • 150g roztopionego masła
  • szczypta soli
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy purée z pieczonej dyni. Dynię kroimy na kawałki i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 minut. Gdy będzie miękka, studzimy ją. Usuwamy skórkę i blendujemy miąższ na gładką masę. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, ksylitol, cukier wanilinowy, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka razem z purée z dyni, dodajemy roztopione masło i mleko. Całość mieszamy. Do sypkich składników dodajemy masę jajeczną i krótko oraz delikatnie mieszamy całość łyżką do połączenia się składników.
Przekładamy ciasto do papilotek, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut.

Wróć