Pankejki dla bliskiej osoby

Składniki

  • łyżka cukru kokosowego Krüger
  • 350g jogurtu naturalnego albo kefiru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 225g mąki jaglanej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy albo oliwa do smażenia
$post->post_title

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy jogurt (albo kefir) z cukrem kokosowym oraz rozbełtanymi jajkami. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Mieszamy.
 Powoli przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy delikatnie rózgą do ich połączenia się w jednolite ciasto.

Na patelni rozgrzewamy olej albo oliwę. Smażymy pankejki aż będę zarumienione z obu stron.
Pankejki podajemy z ulubionymi dodatkami np. z dżemem, syropem klonowym, owocami czy polewą kakaową.

Wróć