Pankejki dla bliskiej osoby
Składniki
- łyżka cukru kokosowego Krüger
- 350g jogurtu naturalnego albo kefiru
- 2 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 225g mąki jaglanej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej rzepakowy albo oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy jogurt (albo kefir) z cukrem kokosowym oraz rozbełtanymi jajkami. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Powoli przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy delikatnie rózgą do ich połączenia się w jednolite ciasto.
Na patelni rozgrzewamy olej albo oliwę. Smażymy pankejki aż będę zarumienione z obu stron.
Pankejki podajemy z ulubionymi dodatkami np. z dżemem, syropem klonowym, owocami czy polewą kakaową.