Walentynkowe praliny
Składniki
- szklanka ksylitolu Krüger
- 2 łyżki czekolady do picia 43% kakao Krüger
- 300g masła orzechowego
- 60g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę łamiemy i roztapiamy w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy do połączenia i powstania gładkiej masy. Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki do stężenia (na ok. 12 godzin).
Po tym czasie z masy formujemy kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Ponownie schładzamy. Pralinki możemy udekorować w wybrany przez nas sposób, np. polać polewą czekoladową i ozdobić orzeszkami czy kolorową posypką.