Wegańska paella

Składniki

  • łyżeczka błonnika Krüger
  • szklanka ryżu
  • olej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
  • łyżeczka tymianku
  • papryka
  • mała cukinia
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • sól i pieprz
  • 2 szklanki wywaru warzywnego (można też rozpuścić warzywną bio kostkę rosołową)
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek w plasterkach. Po kilku minutach dodajemy błonnik, paprykę wędzoną, listki laurowe, tymianek i całość mieszamy. Smażymy 2 minuty i dokładamy paprykę oraz groszek. Do wszystkich składników wsypujemy ryż i smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy 1,5 szklanki bulionu i zostawiamy wszystko na 20 minut. Po 15 minutach należy dolać pozostałą resztę wywaru. Na sam koniec dodajemy sól, pieprz oraz wedle uznania więcej papryki wędzonej.
Paellę można dowolnie modyfikowa.
W wersji mięsnej świetnym rozwiązaniem jest chorizo z krewetkami.

Wróć