Wegańskie brownie
Składniki
- ¾ szklanki ksylitolu Krüger
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady do ciasta
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- ¼ szklanki espresso
- aquafaba z jednej puszki ciecierzycy
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki ulubionych orzechów
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Do małego rondelka wrzuć połamaną czekoladę, dodaj olej i kawę. Mieszając podgrzewaj na niedużym ogniu aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści.
W wysokim naczyniu ubij mikserem aquafabę, ksylitol oraz wanilię aż otrzymasz gęstą pianę. Następnie do spienionego płynu wlej rozpuszczoną czekoladę. Całość zblenduj na gładką masę. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewaj czekoladową masę, cały czas mieszając silikonową szpatułką.
Posiekaj orzechy oraz połowę tabliczki czekolady. Dodaj składniki do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przelej całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez ok. 25 – 30 minut. Jak ostygnie możesz cieszyć się jego kremowym, czekoladowym smakiem razem z bliskimi.