Wielkanocna babka czekoladowa

Składniki

  • 220g mąki pszennej
  • 30g skrobi ziemniaczanej
  • 30g ciemnego kakao Krüger
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g cukru
  • 200g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 5 średnich jajek
  • 200g gorzkiej czekolady
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Wyciągamy wcześniej z lodówki jajka, mleko i masło. W misce mieszamy mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Miksujemy masło z cukrem na jasną, kremową masę. Miksując dalej, wrzucamy po kolei po jednym żółtku. Dodajemy stopniowo wymieszane suche produkty oraz mleko do utartej masy cały czas mieszając do momentu połączenia się składników. Ubijamy Siekamy czekoladę i dodajemy do ciasta. Przekładamy je do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w formie, aby lekko ostygło.

Aby przygotować polewę, najpierw siekamy czekoladę. Później doprowadzamy śmietanę do zagotowania. Ściągamy ją z pieca i dodajemy do niej posiekaną czekoladę i mieszamy aż powstanie gładka masa. Odstawiamy na bok lub w chłodne miejsce, aż polewa lekko zgęstnieje, a następnie polewamy nią ciasto.

Wróć