Zakręcona Rolada Czekoladowa
Składniki
- 4 łyżki kakao ciemnego Krüger
- 5 łyżek Mix Fix Krem bez dodatku oleju palmowego
- 250g schłodzonego serka mascarpone
- 4 jajka
- 100g drobnego cukru do wypieków
- 100g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g startej, gorzkiej czekolady
- 16g cukru waniliowego
- 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 30g masła
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec dodajemy cukier. Partiami wlewamy żółtka nadal ubijając. Do masy dodajemy odłożone wcześniej suche składniki i wsypujemy startą czekoladę. Mieszamy delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przygotowujemy ręczniczek kuchenny, posypujemy lekko cukrem wanilinowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wyrównujemy. Pieczemy ok. 12 – 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ręcznik papierem do góry. Zrywamy powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy w takiej formie do wystudzenia. Miksujemy serek mascarpone z Mix Fix Krem do połączenia, a masło z czekoladą rozpuszczamy na patelni. Wystudzoną roladę rozwijamy i usuwamy ręczniczek. Smarujemy nadzieniem z serka mascarpone i z powrotem zawijamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polewamy gotową polewą.