logo
PL

Krem czekoladowy z ciecierzycy

Składniki

5 łyżek kakao ciemnego Krüger
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
5 łyżek masła orzechowego
150g daktyli
mleko migdałowe lub sojowe (kilkanaście łyżek)

Sposób przygotowania

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut. Ciecierzycę wkładamy do blendera, dodajemy kakao, namoczone i odsączone z wody daktyle oraz masło orzechowe. Wszystko miksujemy dokładnie na gładką pastę. Dodajemy tyle mleka roślinnego, by w pełni kontrolować konsystencję pasty/kremu. Krem czekoladowy z ciecierzycy jest idealny do kanapek, naleśników i babeczek!

Ciasto kakaowe

Składniki

35g kakao ciemnego Krüger
4 duże jajka
190g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
130 ml oleju
120g dżemu
130 ml mleka
300g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody

Sposób przygotowania

Całe jajka przełóż do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj mikserem przez ok. 6 minut na jasną, kremową masę. Do jajecznej masy dodaj olej i krótko mieszaj szpatułką.
Dodaj dżem i znów krótko mieszaj szpatułką. Do mąki dodaj kakao Krüger, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj. Połowę przygotowanej mąki przesiej na jajeczną masę, wlej połowę mleka i parę razy wymieszaj szpatułką. Przesiej pozostałą mąkę, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj szpatułką. Gotowe ciasto wlej do keksówki o wymiarach 30 cm x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz w 170°C na funkcji góra – dół przez ok. 60-65 min. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostudzenia. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki i zdejmij papier do pieczenia.

Czekoladowy chlebek bananowy

Składniki

4 dojrzałe banany
½ szklanki oleju rzepakowego
2 duże jajka
1 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej
3 czubate łyżki kakao ciemnego Krüger
1 niepełna szklanka cukru trzcinowego
2 łyżki cukru z wanilią
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80g posiekanej czekolady deserowej
½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Wsyp do miski mąkę pszenną, kakao, cukier i cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, a następnie mieszaj łyżką lub szpatułką do całkowitego wymieszania. W drugiej misce rozgnieć trzy banany widelcem, dodaj olej (lub masło), jajka i dokładnie wymieszaj. Połącz suche składniki z mokrymi i mieszaj łyżką do połączenia, a następnie dodaj posiekaną na małe części czekoladę i orzechy. Ponownie wymieszaj, przełóż do przygotowanej keksówki i wyrównaj. Pozostawionego wcześniej banana rozetnij wzdłuż na dwie części i ułóż na wierzchu ciasta. Włóż do piekarnika i piecz ok. 60-70 minut.

Muffinki kakaowe

Składniki

250g mąki
1 niepełna szklanka cukru
3 kopiaste łyżki kakao ciemnego Krüger
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka

Sposób przygotowania

Suche składniki zmieszaj w misce, natomiast mokre zmieszaj w drugim naczyniu i wlej do suchych. Wymieszaj szybko i całość przelej do papilotek lub foremek na muffiny. Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut. Smacznego!

1 2 3 4 5