1/4 szklanki kakao ciemnego Krüger
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1½ szklanki startej cukinii (nieodsączanej z wody)
1/2 szklanki brązowego cukru
Cukinię należy zetrzeć na drobnej tarce, siemię lniane zalać wrzątkiem, do mleka sojowego dodać ocet, a wszystkie sypkie składniki przesiać przez sito do większej misy. Olej dodajemy do mleka z octem i powoli wlewamy do sypkich składników - w połowie dodajemy cukinię i mieszamy razem z pozostałymi składnikami.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, a wyłożoną papilotkami blachę na muffiny napełniamy lejącą się masą. Pieczemy około 15–20 minut, aż muffiny ładnie urosną. Odstawiamy do wystygnięcia.
220g wegańskiej margaryny
2 szklanki mąki pszennej
6 łyżek kakao ciemnego Krüger
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
6 kostek gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do miski wsypujemy przesianą mąkę z sodą, dodajemy proszek do pieczenia, kakao Krüger, miękką margarynę. Ciasto gnieciemy ręką lub przy pomocy robota kuchennego. Z masy lepimy nieduże kulki, które następnie spłaszczamy dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozdrabniamy czekoladę nożem i układamy ją na ciastkach i pieczemy ok. 15 min.
150g cukru
125 ml oleju
łyżka esencji waniliowej
170g mąki tortowej przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao ciemnego Krüger
do formy: tłuszcz i mąka
Ubij schłodzone białka, dosyp cukier, do piany dodaj żółtka i wlej olej. Następnie dodaj wanilię, dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieraj.
Połowę ciasta przelej do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki. Do reszty ciasta dodaj kakao ciemne Krüger, dokładnie mieszaj i wyłóż łyżką na jasne ciasto.
Piecz ok. 40 min w temp. 180°C.
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
3/4 szklanki kakao ciemnego Krüger
250g masła
3 jajka (same żółtka)
Przesiej mąkę i zmieszaj z kakao, a następnie dodaj masło, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieć ciasto i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto krój po kawałku i wałkuj na grubość ok 0,5 cm. Foremką wykrawaj ciastka i odkładaj na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Smacznego!