Ciasto kakaowe
Składniki
- 35g kakao ciemnego Krüger
- 4 duże jajka
- 190g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 130 ml oleju
- 120g dżemu
- 130 ml mleka
- 300g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
Sposób przygotowania:
Całe jajka przełóż do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj mikserem przez ok. 6 minut na jasną, kremową masę. Do jajecznej masy dodaj olej i krótko mieszaj szpatułką.
Dodaj dżem i znów krótko mieszaj szpatułką. Do mąki dodaj kakao Krüger, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj. Połowę przygotowanej mąki przesiej na jajeczną masę, wlej połowę mleka i parę razy wymieszaj szpatułką. Przesiej pozostałą mąkę, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj szpatułką. Gotowe ciasto wlej do keksówki o wymiarach 30 cm x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz w 170°C na funkcji góra – dół przez ok. 60-65 min. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostudzenia. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki i zdejmij papier do pieczenia.