Drożdżowe rogaliki z kremem Mix Fix
Składniki
- ok. 100g kremu kakaowego z orzechami laskowymi Mix Fix
- 500g mąki tortowej
- 10g suchych drożdży lub 20g świeżych
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 265 ml mleka
- 2 całe jajka + jedno żółtko
- 80g roztopionego masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przesiewamy mąkę do dużej miski. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wcześniej trzeba wykonać rozczyn), cukier i sól. Całość mieszamy. Podgrzewamy mleko (nie może być gorące) i wlewamy je do mąki. Następnie dodajemy jajko oraz żółtko i mieszamy całość drewnianą łyżką. Powoli wlewając masło oraz olej zaczynamy wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Przekładamy do miseczki, przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy na około 1,5 godziny aż ciasto wyrośnie. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy na lekko podsypanej mąką stolnicy. Dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy, aby powstał okrąg o grubości około 2-3 mm i wykrawamy z niego trójkąty. Na każdy kładziemy łyżkę naszego kremu czekoladowo-orzechowego i zwijamy. Rogaliki nie będą się rozwijać podczas pieczenia jeśli ich końcówka będzie pod spodem. Mieszamy jajko z mlekiem i tak przygotowaną masą smarujemy wierzch rogalików. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, aż się zarumienią. Możecie oprószyć je cukrem pudrem.