Makaron z tofu z warzywami
Składniki (na 2 średnie porcje)
- łyżka błonnika Krüger
- 1/2 opakowania tofu
- szklanka makaronu
- olej
- mała cebula
- 1/2 brokuła
- 1/2 pomarańczy
- starty imbir wielkości kciuka
- ząbek czosnku
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- kolendra/szczypior
- płatki chilli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Na 0,5-1h przed przygotowaniem dania należy pokroić tofu w kostkę i zalać sosem sojowym. Po tym czasie na oleju smażymy drobno posiekany czosnek, imbir, płatki chilli. Następnie dodajemy cebulkę (można pokroić w plastry lub kostkę).
Dzielimy brokuła na małe różyczki, nóżkę drobno kroimy i całość wrzucamy na patelnię. Kiedy warzywa zmiękną, przekładamy do nich zamarynowane tofu i błonnik. Mieszamy i smażymy na mocnym ogniu przez 3 minuty. Całość zalewamy wyciśniętym sokiem z połowy pomarańczy. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy całość. Podajemy ze świeżą kolendrą albo szczypiorkiem.