Brownie z fasoli
Składniki
- 20g kakao ciemnego Krüger
- 100g daktyli
- 1 puszka fasoli czerwonej 400 g (po odsączeniu 220 g)
- 2 jajka
- 30g cukru trzcinowego
- 50g oleju kokosowego
- 50g czekolady
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm smarujemy odrobiną oleju kokosowego i wykładamy papierem do pieczenia. Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po 10 minutach odsączamy z nadmiaru wody. W międzyczasie fasolę trzeba przepłukać i odsączy. Następnie przygotowujemy pozostałe składniki: jajka, kakao, cukier trzcinowy. Roztapiamy olej kokosowy, delikatnie go podgrzewając. Odmierzamy 2 łyżeczki cukru z wanilią, czekoladę kroimy i odmierzamy 30 g. Przekładamy ją do miseczki i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Pozostałe 20g zostawiamy do posypania ciasta. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie blendujemy. Ciasto przekładamy do formy i posypujemy odłożoną wcześniej czekoladą. Foremkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce.