Brownie z fasoli

Składniki

  • 20g kakao ciemnego Krüger
  • 100g daktyli
  • 1 puszka fasoli czerwonej 400 g (po odsączeniu 220 g)
  • 2 jajka
  • 30g cukru trzcinowego
  • 50g oleju kokosowego
  • 50g czekolady
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm smarujemy odrobiną oleju kokosowego i wykładamy papierem do pieczenia. Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po 10 minutach odsączamy z nadmiaru wody. W międzyczasie fasolę trzeba przepłukać i odsączy. Następnie przygotowujemy pozostałe składniki: jajka, kakao, cukier trzcinowy. Roztapiamy olej kokosowy, delikatnie go podgrzewając. Odmierzamy 2 łyżeczki cukru z wanilią, czekoladę kroimy i odmierzamy 30 g. Przekładamy ją do miseczki i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Pozostałe 20g zostawiamy do posypania ciasta. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie blendujemy. Ciasto przekładamy do formy i posypujemy odłożoną wcześniej czekoladą. Foremkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce.

Wróć