Ciasto dyniowe
Składniki
- 2 łyżki kakao ciemnego Krüger
- 25g czekolady do Picia Dark
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Dynię (pół małej lub ¼ dużej) obieramy ze skórki i kroimy w małe kawałki, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut – aż zmięknie. Gdy ostygnie, miksujemy ją na gładką masę. Suche składniki takie jak: mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda, cynamon wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu miksujemy na wolnych obrotach jajka z olejem, potem dodajemy dynię, miód i dalej miksujemy. Do miski z suchymi składnikami dodajemy masę jajeczno – dyniową i ponownie miksujemy. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut (jeśli używamy większej formy, czas pieczenia powinien być krótszy). Gdy ciasto ostygnie, polewamy je roztopioną białą czekoladą.