Czekoladowy chlebek bananowy
Składniki
- 4 dojrzałe banany
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 2 duże jajka
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 czubate łyżki kakao ciemnego Krüger
- 1 niepełna szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g posiekanej czekolady deserowej
- ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Wsyp do miski mąkę pszenną, kakao, cukier i cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, a następnie mieszaj łyżką lub szpatułką do całkowitego wymieszania. W drugiej misce rozgnieć trzy banany widelcem, dodaj olej (lub masło), jajka i dokładnie wymieszaj. Połącz suche składniki z mokrymi i mieszaj łyżką do połączenia, a następnie dodaj posiekaną na małe części czekoladę i orzechy. Ponownie wymieszaj, przełóż do przygotowanej keksówki i wyrównaj. Pozostawionego wcześniej banana rozetnij wzdłuż na dwie części i ułóż na wierzchu ciasta. Włóż do piekarnika i piecz ok. 60-70 minut.