Domowe lody Milky

Składniki

  • 100g bio cukru kokosowego Krüger
  • 150g czekolady Milky Krüger
  • 300 ml mleka (może być roślinne)
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 4 żółtka
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Mleko i śmietanę wlać do garnka. Zagotować. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Ugotowane mleko ściągnąć z pieca. wlewać powoli do masy jajecznej, mieszając trzepaczką. Całość przelać ponownie do garnka i podgrzewać, co jakiś czas mieszając na małym ogniu aż masa lekko zgęstnieje (ok. 5 minut). Ściągnąć garnek z pieca i dodać do masy czekoladę Milky. Wymieszać (gdyby zdarzyło się, że masa nie jest jednolita można ją zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce. Masę przelać do maszynki do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. Gotową masę przełożyć do pojemnika, przykryć i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny. Jeśli ktoś nie ma maszynki należy przelać masę do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów.

Wróć