Gruszki w polewie mleczno - kakaowej

Składniki

  • 1-2 dag kakao ciemnego Krüger
  • 0,5kg gruszek
  • 6-8 dag cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Umyte, obrane gruszki kroimy na pół i usuwamy nasiona. Gotujemy 3/4 szklanki wody z połową cukru, wkładamy owoce i gotujemy je na półmiękko. Studzimy.
Ostudzone połówki gruszek układamy w salaterce. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z małą ilością przegotowanego, zimnego mleka. Resztę mleka gotujemy i dodajemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Mieszamy, aż całość się zagotuje. Żółtka ucieramy do białości z pozostałym cukrem. Wlewamy do nich mleko z mąką i syrop z gruszek, dodajemy kakao i ubijamy masę do zgęstnienia. Ciepłym sosem zalewamy gruszki i studzimy.

Wróć