Gruszki w polewie mleczno - kakaowej
Składniki
- 1-2 dag kakao ciemnego Krüger
- 0,5kg gruszek
- 6-8 dag cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 dag mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
Sposób przygotowania:
Umyte, obrane gruszki kroimy na pół i usuwamy nasiona. Gotujemy 3/4 szklanki wody z połową cukru, wkładamy owoce i gotujemy je na półmiękko. Studzimy.
Ostudzone połówki gruszek układamy w salaterce. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z małą ilością przegotowanego, zimnego mleka. Resztę mleka gotujemy i dodajemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Mieszamy, aż całość się zagotuje. Żółtka ucieramy do białości z pozostałym cukrem. Wlewamy do nich mleko z mąką i syrop z gruszek, dodajemy kakao i ubijamy masę do zgęstnienia. Ciepłym sosem zalewamy gruszki i studzimy.