Sernik kakaowy bez pieczenia
Składniki
- 700g sera kremowego, śmietankowego
- 200g kakao ciemnego Krüger
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- ½ szklanki gorącej wody
- 150g kruchych ciastek
Sposób przygotowania:
Żelatynę łączymy z gorącą wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser miksujemy, następnie dodajemy kakao ciemne Krüger. Miksujemy na średnich obrotach i wlewamy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Następnie dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy (aby sernik był jak najbardziej puszysty). Kruche ciastka układamy na dno foremki. Delikatnie przekładamy masę serową i wstawiamy na minimum kilka godzin do lodówki. Przed podaniem możemy polać czekoladą.