Ślimaczki z kakaowo-orzechowym nadzieniem

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 25g świeżych drożdży
  • 80g masła
  • 50g cukru trzcinowego
  • 1 szczypta soli
  • Miss Muuufi krem o smaku kakaowo-orzechowym
  • 200 ml mleka
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Drożdże mieszamy z 50 ml ciepłego mleka, łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki pszennej. Odstawiamy na 10 min. Do pozostałej części ciepłego mleka dodajemy masło i delikatnie podgrzewamy. Mąkę mieszamy w osobnej misce ze szczyptą soli i resztą cukru. Dodajemy naszą masę z drożdży i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka i stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem (ciągle mieszając). Ciasto wyrabiamy dłonią w misce przez 10 -15 min aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 min do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 4 części. Kolejno rozwałkowujemy na prostokąty, które następnie smarujemy kremem Miss Muuufi, zwijamy ściśle wzdłuż krótszego boku na kształt rolady i tniemy ostrym nożem. Nasze „ślimaczki” układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na około 20 min. W międzyczasie za pomocą pędzelka smarujemy wierzch bułeczek roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a bułeczki pieczemy przez około 20 minut.

Wróć