Świąteczny piernik
Składniki
- 2 łyżki Kakao Familijnego Krüger
- 200g ksylitolu Krüger
- 100g masła
- 2 łyżki przyprawy do piernika (albo cynamonu i gałki muszkatołowej)
- 2 łyżki miodu
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 200g mąki
- 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do garnka włóż pokrojone masło, dodaj kakao, przyprawy korzenne i miód. Rozpuść składniki tak, aby powstała gładka masa. Zdejmij garnek z ognia, dodaj do masy mleko i jajka i wymieszaj całość rózgą. Do miski wsyp mąkę, dodaj ksylitol, sodę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. Dodaj masę z garnka i miksuj na małych obrotach miksera (tylko do połączenia składników). Wlej masę do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25 - 30 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Następnie przekrój je poziomo na pół i przełóż powidłami. Przygotuj polewę - umieść w garnuszku połamaną w kosteczki czekoladę i pokrojone masło. Mieszaj składniki aż uzyskasz jednolitą masę. Gotową polewą polej wierzch ciasta i udekoruj je orzechami lub suszonymi śliwkami.