Tiramisu
Składniki
- 3 żółtka
- kilka łyżek czekolady do picia Krüger
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 4-5 łyżek cukru
- 350g serka mascarpone
- 1 szklanka mocnego naparu z kawy
- 1 łyżka cukru
- ok. 90 ml likieru Amaretto (opcjonalnie)
- biszkopty (2 opakowania)
- owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
Jeszcze gorący napar z kawy mieszamy z cukrem, studzimy i mieszamy z likierem. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (powinna być dosyć gęsta). Śmietankę należy wymieszać z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy po łyżce masę z żółtek i delikatnie mieszamy do połączenia.
Do każdego pucharka wkładamy po 3 połówki biszkoptów wcześniej przez chwilę zatopionych w kawowym syropie. Następnie oprószamy łyżeczką kakao i wykładamy po 2-3 łyżki kremu, a na koniec owoce sezonowe aż pucharek będzie wypełniony. Gotowe pucharki wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny lub dłużej. Przed podaniem wierzch oprószamy kakao.