Wegańska paella
Składniki
- łyżeczka błonnika Krüger
- szklanka ryżu
- olej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
- łyżeczka tymianku
- papryka
- mała cukinia
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- sól i pieprz
- 2 szklanki wywaru warzywnego (można też rozpuścić warzywną bio kostkę rosołową)
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek w plasterkach. Po kilku minutach dodajemy błonnik, paprykę wędzoną, listki laurowe, tymianek i całość mieszamy. Smażymy 2 minuty i dokładamy paprykę oraz groszek. Do wszystkich składników wsypujemy ryż i smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy 1,5 szklanki bulionu i zostawiamy wszystko na 20 minut. Po 15 minutach należy dolać pozostałą resztę wywaru. Na sam koniec dodajemy sól, pieprz oraz wedle uznania więcej papryki wędzonej.
Paellę można dowolnie modyfikowa.
W wersji mięsnej świetnym rozwiązaniem jest chorizo z krewetkami.