Wegańskie brownie

Składniki

  • ¾ szklanki ksylitolu Krüger
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady do ciasta
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • ¼ szklanki espresso
  • aquafaba z jednej puszki ciecierzycy
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki ulubionych orzechów
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Do małego rondelka wrzuć połamaną czekoladę, dodaj olej i kawę. Mieszając podgrzewaj na niedużym ogniu aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści.
W wysokim naczyniu ubij mikserem aquafabę, ksylitol oraz wanilię aż otrzymasz gęstą pianę. Następnie do spienionego płynu wlej rozpuszczoną czekoladę. Całość zblenduj na gładką masę. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewaj czekoladową masę, cały czas mieszając silikonową szpatułką.
Posiekaj orzechy oraz połowę tabliczki czekolady. Dodaj składniki do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przelej całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez ok. 25 – 30 minut. Jak ostygnie możesz cieszyć się jego kremowym, czekoladowym smakiem razem z bliskimi.

Wróć