Ciasto dyniowe

Składniki

  • 2 łyżki kakao ciemnego Krüger
  • 25g czekolady do Picia Dark
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • pół szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
$post->post_title

Sposób przygotowania:

Dynię (pół małej lub ¼ dużej) obieramy ze skórki i kroimy w małe kawałki, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut – aż zmięknie. Gdy ostygnie, miksujemy ją na gładką masę. Suche składniki takie jak: mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda, cynamon wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu miksujemy na wolnych obrotach jajka z olejem, potem dodajemy dynię, miód i dalej miksujemy. Do miski z suchymi składnikami dodajemy masę jajeczno – dyniową i ponownie miksujemy. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut (jeśli używamy większej formy, czas pieczenia powinien być krótszy). Gdy ciasto ostygnie, polewamy je roztopioną białą czekoladą.

Wróć